, Щоб літо було в радість!, Міська  дитяча лікарня №5

Щоб літо було в радість!

Літо в самому розпалі! Відпустки, канікули, відпочинок на природі, на морі, свіжі фрукти, ягоди, овочі! Ну яка пора року дає нам стільки можливостей?!

Але ж і небезпек підхопити інфекційне захворювання теж чимало. Нагадаємо про гострі кишкові інфекції та холеру. У межах міста Запоріжжя, з річки Дніпро, а також в Азовському морі щорічно виділяються холероподібні вібріони. Вони, поряд з бактеріями, можуть викликати у людини кишкові розлади.

Холера – це гостра кишкова інфекція, що супроводжується водянистою діареєю, блювотою і загальним зневодненням організму. Початок захворювання гострий, перший симптом – рідкі випорожнення. Температура тіла не підвищується, болі в животі не турбують. Випорожнення з часом набувають виду рисового відвару – білясті або жовтуваті пластівці. Після появи рідких випорожнень приєднується блювота.

Небезпека захворювання полягає в зневодненні організму, внаслідок чого падає артеріальний тиск, знижується температура тіла, наростає серцево-судинна недостатність, розвивається ниркова недостатність. Це ж стосується і інших гострих кишкових інфекцій. Зневоднення небезпечно для дорослої людини, а для малечі – особливо. Тому ніколи не зволікайте із своєчасним зверненням по медичну допомогу.

Заходи з профілактики холери на побутовому рівні такі ж, як і при гострих кишкових інфекціях.

Перше – це безпечна їжа та вода. Воду вживайте тільки кип’ячену, навіть очищену та бутильовану (окрім мінеральної). Ні в якому випадку не вживайте воду з технічних водогонів та відкритих водойм. Їжу вживайте тільки свіжоприготовлену; зберігання без холоду приготовленої страви не повинно перевищувати 2 годин. Термічна обробка більшості продуктів для звільнення їх від мікроорганізмів повинна бути не менше 15 хвилин. Продукти, що швидко псуються зберігайте при температурі холодильника –  +2 – + 8 град. з додержанням термінів їх використання. Ніколи не купуйте харчові продукти – молоко, м’ясо, рибу, креветки, варену кукурудзу, ковбаси, консерви, кулінарні вироби  на стихійних ринках, з рук приватних осіб. Овочі, фрукти, ягоди завжди ретельно очищуйте, мийте перед вживанням.

Друге – це додержання правил особистої гігієни – перед приготуванням, вживанням їжі завжди мийте руки з милом. Не забувайте про цю гігієнічну процедуру після повернення з вулиці, після відвідування туалету і т.ін.

Третеперебуваючи на відпочинку на морі, річці, навіть користуючись басейнами намагайтесь не ковтати воду, а після купання у водоймі, басейні обмивайтесь водогінною водою.

Для купання та відпочинку користуйтесь лише офіційно відкритими пляжами, де проводиться бактеріологічний контроль води.

При виявленні перших ознак розладу здоров’я – нудоти, блювоти, запаморочення – не гайте часу, звертайтесь по медичну допомогу. До приїзду «швидкої» промийте шлунок – випийте чистої води та викликайте блювоту. Ні в якому разі не займайтесь самолікуванням і обов’язково повідомте лікаря про продукти, що вживали.

Автор статті: лікар-епідеміолог Кошель С.М.

, Щоб літо було в радість!, Міська  дитяча лікарня №5

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Введіть для перевірки *

Search

+
Запорізька міська багатопрофільна дитяча лікарня №5
Нам важлива ваша думка і ми будемо вдячні за відгуки, вони допоможуть нам ставати краще заради здоров'я дітей!

Введіть для перевірки *