, Поради гастроентеролога щодо здорового харчування дітей від 1 до 3 років, Міська  дитяча лікарня №5

Поради гастроентеролога щодо здорового харчування дітей від 1 до 3 років

Харчування дітей від 1 року до 3 років є перехідним періодом від вигодовування до харчування дорослої людини. Травна система і жувальний апарат однорічного малюка розвиваються, до перетравлювання підключаються всі групи травних залоз, збільшується ємність шлунка від 250 мл у однорічного малюка до 300-400 мл у дитини на третьому році життя. З появою зубів дитина намагається жувати їжу, хоча ефективним цей процес ще назвати не можна.

, Поради гастроентеролога щодо здорового харчування дітей від 1 до 3 років, Міська  дитяча лікарня №5Страви дитини як і раніше повинні бути ніжною консистенцією, але в них можуть зустрічатися дрібні шматочки. Замість пюре, приготованого в блендері, в меню дитини вводяться овочеві рагу, які можна розім’яти виделкою, супи на овочевих бульйонах, парові котлетки з м’яса. Незважаючи на введення нової їжі, батькам не варто відмовлятися від сухих молочних сумішей 3-го ступеня і дитячих каш, збагачених вітамінами, мінералами та іншими компонентами.

Переварювання продуктів у дитини після року завершується через 4 години після їх вживання, тому можна переходити на 5 разове годування: 3 основних прийому їжі та 2 перекусу.

Якщо дитині не потрібно особливої дієти, мама може сама складати його меню, вибираючи з продуктів, дозволених дітям цього віку. Вводити нові продукти в раціон малюка потрібно як і раніше обережно. Зручним помічником для мами в цьому випадку буде «харчовий щоденник», куди в дні введення нових продуктів потрібно записувати реакцію дитини на нове блюдо, алергічні прояви. Такий щоденник допоможе вивчити смаки і улюблені страви малюка та придумувати раціон, згідно з його перевагами.

, Поради гастроентеролога щодо здорового харчування дітей від 1 до 3 років, Міська  дитяча лікарня №5До початку другого року життя іноді малюки починають гірше їсти і нібито втрачають інтерес до своїх улюблених продуктів. Потрібно набратися терпіння і спокійно «пережити» цей час, а не намагатися змусити дитину їсти, так як при цьому шкоди буде не тільки для травлення, але і для формування характеру – з дітей, яких примушували їсти, часто виростають люди нерішучі. Як з’ясували вчені, звички в їжі, що з’явилися за перші два роки життя, ми зберігаємо на все життя.

Так як же уникнути помилок?

1. Враховуйте переваги малюка в режимі харчування. Деяким дітям достатньо сніданку, обіду, полудня і вечері, а кому-то потрібно харчуватися 5-6 разів на день маленькими порціями.
2. Дозвольте дитині їсти самому. Спочатку його спроби їсти будуть доставляти масу клопоту, але інтерес до нового заняття посилює апетит.
3. Враховуйте вибір і смак дитини. Малюк повинен сам вибрати, які продукти і скільки йому їсти. Але вибирати дитина повинна з належного йому за віком асортименту.
4. Дозволяйте йому вивчати різні смаки, оскільки розвиток смакових рецепторів стимулює розвиток нервової системи.
5. Їжа для дитини повинна бути злегка недосоленою. Вибирайте йодовану сіль.
6. Не зловживайте солодкими стравами.
7. Не наполягайте на «корисних», на вашу думку, продуктах. Їм завжди можна знайти альтернативу: молоко замінити на сир, один вид м’яса на інший, і т.д. Щоб зрозуміти переваги в їжі дитини, її потрібно пропонувати не менше 10 разів.
8. Ні в якому разі не прирівнювати м’ясо до булочці, а крупи – до печива!, Поради гастроентеролога щодо здорового харчування дітей від 1 до 3 років, Міська  дитяча лікарня №5
9. Не змушуйте дитину їсти. Якщо помітили, що малюк відвертається від тарілки, поставтеся з повагою до його рішення. Він надолужить «втрачене» в наступний прийом їжі.
10. Слідкуйте за розміром порцій. Робіть їх невеликими, краще запропонувати малюкові добавки.
11. Знайомте малюка з новими продуктами за правилами: вводити новий продукт, коли дитина здорова, пропонуйте його малюкові кілька разів, красиво оформляйте блюдо на тарілочці.
І пам’ятайте, що здоровим харчуванням дітей, ми забезпечуємо їх гармонійний розвиток, зміцнюємо імунітет, захищаючи від хвороб і в цілому покращуємо якість їх життя.

Автор статті: дитячий лікар-гастроентеролог Скалозубова І.Б.

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Введіть для перевірки *

Search

+