Отруєння грибами: профілактика та перша допомога

Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини. З початку цього року в Україні зареєстрували отруєння дикорослими грибами 14 людей, з них четверо — діти. Летальних випадків не було.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.  

Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої отруйності та їстівності:

  • отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини;
  • безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
  • умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
  • неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).

Із 2 тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500. Існують прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також підкажуть, що робити у разі підозри на таке отруєння.

Як уникнути отруєння грибами: профілактика

  • відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від їх споживання;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, у тому числі важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Кому не можна їсти гриби

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • особам літнього віку.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота, блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас з’явився хоча б один із наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

Найголовніше – терміново телефонуйте до «швидкої» – 103. Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти.

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтеся постільного режиму і пийте багато рідини — води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

У жодному разі не займайтеся самолікуванням — це може бути небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

 

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+