Отруєння грибами: профілактика та перша допомога
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини. З початку цього року в Україні зареєстрували отруєння дикорослими грибами 14 людей, з них четверо — діти. Летальних випадків не було.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої отруйності та їстівності:
- отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини;
- безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
- умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
- неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).
Із 2 тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500. Існують прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також підкажуть, що робити у разі підозри на таке отруєння.
Як уникнути отруєння грибами: профілактика
- відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від їх споживання;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, у тому числі важкі метали;
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
- ніколи не куштуйте сирі гриби;
- вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Кому не можна їсти гриби
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- особам літнього віку.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота, блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас з’явився хоча б один із наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами
Найголовніше – терміново телефонуйте до «швидкої» – 103. Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти.
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтеся постільного режиму і пийте багато рідини — води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
У жодному разі не займайтеся самолікуванням — це може бути небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.