Гарбуз -  корисна та смачна їжа Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье

Гарбуз – корисна та смачна їжа

Яскравий помаранчевий колір гарбуза нагадує про тепле сонце і гармонує з осінніми барвами природи. Батьківщиною гарбуза вважається Південна Америка, де її вирощували ще кілька тисяч років тому. Індіанці гарбуз смажили на багатті і запікали з отвором посередині, заповненим молоком, медом і прянощами. Крім того, з висохлих плодів вони робили посуд і музичні інструменти. В Європі гарбуз стали вживати в XVI столітті, а згодом він набув широкого поширення і в Україні.

Гарбузи бувають кормові, столові, декоративні та насіннєві. Декоративні висаджують для прикраси садової ділянки або будинку. Плоди декоративного гарбуза часто використовують як символ Хелловіна, який відзначається в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Як говорить давнє повір’я, що в цю ніч в будинок може пробратися всяка нечисть, і щоб її відлякати, потрібно зробити з гарбуза страшну мордочку. Всередину вставити палаючу свічку, щоб привиди, побачивши її «оскал» в темряві, боялися наближатися до оселі. Хеллоуїн широко відзначається в Європі і Америці, останнім часом став популярний і у нас.

Столовий гарбуз відмінна основа найрізноманітніших страв, яка дає великий простір для кулінарної творчості від супів і гарнірів до десертів і випічки. Головний критерій зрілості – колір м’якоті. Якщо м’якоть яскраво-помаранчева і насіння визріли, значить, гарбуз стиглий. У гарбузі міститься в 5 разів більше каротину, ніж у моркві, Також в ньому є вітаміни А, С, Е, РР, К, віт. гр. B, і рідкісний віт. Т, а так само мікроелементи – кальцій, цинк, мідь, марганець, фосфор, йод, фтор, магній. Крім того, амінокислота кукурбитин, яка міститься в оболонці гарбузового насіння, володіє протиглисними властивостями. Низька калорійність, відсутність крохмалю і холестерину роблять гарбуз хорошим дієтичним продуктом. Калорійність гарбуза становить 22 ккал на 100г.

Традиційною стравою у нас вважається каша з гарбуза, для якої найчастіше використовують пшоно або рис. Але з появою різних інтернет сайтів по кулінарії зараз можна приготувати з гарбуза  безліч страв корисних для здоров’я. Наприклад, як апетитно виглядає суп-пюре з гарбуза або  мафіни які так люблять діти.

Гарбуз -  корисна та смачна їжа Міська дитяча лікарня №5 детская больница ЗапорожьеПриготування супу-пюре з гарбуза дуже просте. Гарбуз очищають від шкірки, ріжуть кубиками, додають нарізану картоплю, пасеровану цибулю і відварюють у воді або бульйоні. Готову масу перетирають блендером, додають сіль, приправи, оливкову олію – ​​ось і готовий смачний суп пюре з гарбуза.

Гарбуз -  корисна та смачна їжа Міська дитяча лікарня №5 детская больница ЗапорожьеДля приготування мафінів потрібно: гарбуз-400гр, цукор-150гр, яйця-4шт., щіпка солі, борошно-300гр., розпушувач-2ч.л., 1ч.л. кориці, 1 жменя волоських горіхів, оливкової олії-175мл.

Для крему: цедра лимона 1ч.л, сік лимона 1ч л., сметана 10% 2 ст.л., цукрова пудра за смаком.

Гарбуз очистити, нарізати кубиками, змолоти в пюре за допомогою блендера, додати цукор, яйця, перемішати в блендері, додати сіль, борошно просіяне з розпушувачем, 1 ч.л.кориці, жменя волоських горіхів (горіхи можна замінити соняшниковим насінням або гарбуза, маком, насінням льону, або ж іншими горіхами), додати оливкову, олію замісити в блендері тісто. Форми змастити вершковим маслом, заповнити на 3/4 тістом, відправити запікатися в розігріту до 180 градусів  духовку на 20 хвилин. Після 10 хвилинного охолодження кекси можна полити кремом.

Вживайте корисну їжу і будьте здорові)))

Автор статті: лікар-гастроентеролог Скалозубова І.Б.

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
mersin escort bayan -
Goldenbahis
-

Casinometropol