, Гострі кишкові інфекції. Що робити, щоб не захворіти!, Міська  дитяча лікарня №5

Гострі кишкові інфекції. Що робити, щоб не захворіти!

В літню пору року зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекції, таких як гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, холера, черевний тиф, харчові токсикоінфекції та інші. І причин тому багато, у т.ч. і швидке псування продуктів харчування в умовах підвищеної температури повітря, неправильна кулінарна обробка харчових продуктів та порушення правил їх зберігання, вживання неякісної води, недодержання правил гігієни та інше.

Загрожує появі кишкових інфекцій також випадкове потрапляння води або полоскання рота при купанні в річках, озерах, ставках.

Проте, 95% гострих кишкових інфекцій пов’язано із харчовими продуктами, серед яких найбільш небезпечні молочні, м’ясні та рибні.

Характерними ознаками гострих кишкових інфекцій є нудота, блювота, діарея, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Для попередження захворювань необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • не вживати м’ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі – використовувати  питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • не допускати споживання продуктів та напоїв з протермінованим терміном зберігання;
  • не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;
  • при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні);
  • на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, багатокомпонентні страви). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

Для купання та відпочинку користуйтеся лише офіційно відкритими для цього пляжами. Слідкуйте за тим, щоб вода при купанні не попадала до рота.

При відпочинку з дітьми батьки повинні навчити дітей правилам харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно також слідкувати, щоб дитина не споживала дикорослі ягоди, гриби, інші продукти не визначеного походження.

У випадку виявлення перших ознак розладу здоров’я – нудоти, блювоти, запаморочення – не гайте часу, звертайтесь по медичну допомогу. До приїзду «швидкої» промийте шлунок – випийте чистої води та визвіть блювоту. Не в якому разі не займайтесь самолікуванням і обов’язково повідомте лікаря про продукти, що вживали.

Людству ще з давніх-давен відома проста істина: хворобу легше попередити, аніж лікувати. Будьте здорові та бережіть своїх близьких!

Автор статті: лікар-епідеміолог Кошель С.М.

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Введіть для перевірки *

Search

+