Дієтичні добавки: кому та коли Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье

Дієтичні добавки: кому та коли


Дієтичні добавки: кому та коли Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье12-13 грудня поточного року в м. Києві відбулася Перша науково-практична конференція під егідою Асоціації дієтологів України на тему: «Застосування дієтичних добавок: коли, кому та з якою метою?». Від лікарні приймала участь завідувач ендоскопічним відділенням, дитячий лікар-гастроентеролог Скалозубова І.Б.

З доповідями на конференції виступали провідні фахівці України, з актуальними питаннями про харчові добавки, які ґрунтувалися на доказовій базі багатоцентрових досліджень. На жаль, у людини немає органу, який би контролював якість цих добавок, тому не всі харчові добавки «працюють».

Кому потрібні дієтичні добавки? Це люди, у яких обмежене харчування в силу різних причин, у яких підвищений витрата нутрієнтів (вагітні, матері-годувальниці), після важких хвороб або оперативних втручань, як додаткове лікування різних захворювань, а також для досягнення естетичних і спортивних цілей. З’явився навіть новий термін самлементація, що означає добавка будь-яких нутрієнтів у харчуванні людини для поліпшення якості його життя.

За підсумком проведеної конференції можливо виділити основні рекомендації щодо збалансованого харчування:

1. Правильне харчування основа здорового довголіття, що має на увазі вживання більшої кількості овочів, як в сирому так і в відвареному вигляді до 300 г в день, фруктів до 300 г в день, особливо банани, гранат, яблука, ягоди (будь-які), які містять поліфеноли, дуже корисні для нашої мікробіоти. Вживання рослинного масла (горіхи, насіння, які багаті Омега-3 кислотами) треба збільшити до 70 г на добу, крім оливкової олії. Так само актуальними залишаються цільнозернові злаки, кисломолочні продукти, особливо збагачені лакто і біфідобактеріями. А ось м’ясо хоч і потрібно нам, але не більше 2-х разів на тиждень, обов’язкові морепродукти, це скумбрія, оселедець, морська капуста тощо.

2. Що стосовно прийомів їжі у здорової людини, то їх повинно бути не більше 3-х разів в день і обов’язкове дотримання правил їжа/голод не менше 11/13, а прагнути до 8/16. Дуже корисні розвантажувальні дні і короткі голодування (одноденні). Вчені довели, коли людина голодує, у нього посилюється аутофогія (самоочищення організму від старих, хворих клітин), а це запобігає від розвитку онкології, аутоімунних захворювань.

3. Обов’язкова фізична активність (ходьба, спортзал, активні ігри з дітьми на вулиці тощо).

4. Харчові добавки, які необхідні в нашому регіоні: Вітамін Д, Омега-3, дозу яких повинен підібрати лікар, а також харчові волокна до 40 г на добу як пребіотики тобто речовини, на основі яких краще ростуть наші генетично дані нам бактерії в кишечнику.

Автор статті: лікар-гастроентеролог Скалозубова І.Б.

Дієтичні добавки: кому та коли Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+