Ботулізм, як уберегтися від харчового отруєння Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье

Ботулізм, як уберегтися від харчового отруєння

З початку року і станом на 15 липня в Україні зафіксовано 40 випадків ботулізму. Постраждало 40 людей, в тому числі дві дитини-  9 і 13 років.  Двоє із них померли. 

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння (харчова токсикоінфекція), зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.  Палички ботулізму  у вигляді спор знаходяться повсюди:  у грунті, мулі водойм і можуть попасти на м’ясо, рибу, гриби, овочі та фрукти, а в умовах без доступу кисню проростають у вегетативні форми та виробляють токсин.

Призвести до захворювання на ботулізм може вживання виготовлених у домашніх умовах консервів, вяленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування, придбаних в місцях несанкціонованої торгівлі.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих санітарних та технологічних правил при консервації в домашніх умовах, приготуванні  домашніх страв, а ще- не купувати на стихійних ринках продукти харчування.

Причини ботулізму. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса. Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Важливо пам’ятати, що продукт, який накопичив в собі небезпечний токсин, часто не змінює свій зовнішній вигляд і смакові якості.

Профілактика ботулізму. Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної риби, м’ясних виробів (копчений окорок та інше) придбаних на стихійних ринках, у випадкових продавців;
  • м’ясних, рибних та грибних консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

Важливо пам’ятати, що госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання, якщо не звернутись за спеціалізованою медичною допомогою, наступає смерть із-за паралічу дихальних шляхів.

Будьте обережні при закупівлі та споживанні продуктів та уважні до свого здоров’я!

Ботулізм, як уберегтися від харчового отруєння Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
mersin escort bayan -
Goldenbahis
-

Casinometropol