, Ботулізм – невидима загроза!, Міська  дитяча лікарня №5

Ботулізм – невидима загроза!

В Україні, а також і в Запорізькій області почастішали випадки захворювань на ботулізм. Декілька з них вже закінчились трагічно. До речі, частота випадків ботулізму з летальним результатом, за відсутності лікування може сягати 30–60%, своєчасне лікування знижує летальність до 10%.

Ботулізм – хвороба, що викликається токсинами спорообразуючих бактерій ботулізму – клострідіями. Ботулотоксин – найсильніша отрута в природі. Паличка ботулізму живе в кишківнику теплокровних тварин, риб, ракоподібних, в кишківнику людини. Виділяючись з фекаліями вона потрапляє у зовнішнє середовище, перетворюється у стійку до зовнішньго впливу спорову форму та тривало виживає в грунті, воді, річковому ілі. Потрапляючи до харчових продуктів, в умовах без доступу кисню – а саме, – в консервах (грибних, овочевих, м’ясних, рибних), шинці, копченостях та ковбасах домашнього виготовлення, копченій, в’яленій рибі спорові форми прорастають у вегетативні та починають виробляти токсин. Зовнішній вигляд, смак та запах продуктів при цьому не змінюється і харчовий продукт виглядає як якісний. Може змінитись зовнішній вигляд банки з консервами – жестяна кришка, жестяна банка можуть вздутись, утворюючи так званий  «бомбаж». Консерви з «бомбажних» банок без термічної обробки вживати ні в якому разі не можна. Ботулотоксин руйнується при температурі кип’ятіння протягом 15 хвилин, але ж безпечність продукту буде залежити від товщіни кусків продукту – чим вони більше, тим триваліша повинна бути термічна обробка – навіть до 50  хвилин.

Спори потрапляють в консерви з часточками грунту. Дуже небезпечні грибні консерви, а також плодоовочеві, якщо в банку потраплять крихти грунту. Небезпеку представляє непотрошена в’ялена, копчена риба, м’ясні копченості, що приготовлені з порушенням технології. Так, спори клострідії ботулізму здатні витримувати температуру 100 град протягом 5–6 годин, виживають у 18% розчині солі. І навіть режим промислової стерилізації – високою температурою під тиском, високостійкі спори збудника ботулізму можуть витримувати.

Щоб не захворіти на ботулізм, запам’ятайте наступне:

  • без додаткової термічної обробки не вживайте домашні консерви з м’яса, риби, грибів;
  • не вживайте в їжу консерви, якщо банка має «бомбаж» – вздута, – і ви не можете їх прокип’ятити протягом не менше 15 хвилин;
  • не готуйте вдома солену, в’ялену рибу, ковбаси, шинку, окости;
  • не купуйте на стихійних ринках будь–які домашні консерви, м’ясні делікатеси, ковбасу домашнього виготовлення, солену, в’ялену, копчену рибу.

Термін від вживання смертельно небезпечного продукту до захворювання від деклькох годин до декількох – іноді – до 10 діб. Якщо з’явились симптоми проносу, нудоти, блювоти, біль у животі та вздуття, сухість у роті негайно звертайтесь по медичну допомогу. Через декілька годин або 1–2 дні з’являються симптоми розладу зору – сітка перед очима, двоїння та нечіткість предметів. Смерть наступає від паралічу дихання.

Тому не забувайте, що тільки своєчасне звернення до лікувального закладу в більшості випадків збереже життя. Будьте уважні та бережіть себе, своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!!!

Автор статті: лікар-епідеміолог Кошель С.М.

, Ботулізм – невидима загроза!, Міська  дитяча лікарня №5

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Введіть для перевірки *

Search

+