Всесвітній день здорового харчування Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье

Всесвітній день здорового харчування

День здорового харчування вперше відзначили у 2011 році як альтернативну відповідь американському «Дню обжерливості». Свято нагадує про те, що щоденне харчування вимагає уваги і усвідомленості. Вже банальною стала фраза: «Ми – те, що ми їмо». Але вона відображає суть.  

За останні двадцять років кількість захворювань на цукровий діабет збільшилась на 33%, а число підлітків з надмірною вагою – в три рази. Всесвітньою організацією охорони здоров’я розроблено адаптовані рекомендації по ключовим складовим здорової дієти, яких слід дотримуватися. Разом з відмовою від шкідливих звичок і фізичною активністю здорова дієта забезпечує максимальну тривалість активного життя сучасної людини та є запорукою значного зменшення ризику серцево-судинних захворювань, діабету і раку.

Здорові харчові практики починаються з самого початку життя – виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців, а можливість і далі продовжувати годувати дитину грудьми до двох років має довічно позитивний вплив на здоров’я і зменшує ризик надмірної ваги в дитинстві і в підлітковому віці.

МОЗ України розроблено основні принципи здорового харчування:

1. Енергетична збалансованість харчування.Всесвітній день здорового харчування Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье

Енергетична цінність харчування залежить від багатьох чинників: від статі (жінкам потрібно менше калорій, ніж чоловікам), віку (дітям особливо необхідна велика кількість калорій) і роду занять (людям з високою фізичною активністю потрібно більше енергії).

2. Різноманітність і збалансованість в харчуванні.

Кожен день ми повинні отримувати з їжі білки, жири і вуглеводи, а також необхідні вітаміни і мінеральні речовини. Тому, МОЗ України розробило для нас «Тарілку здорового харчування».

Намагайтеся кожен день з’їдати не менше 300 г свіжих овочів і 300 г свіжих фруктів, що становить приблизно 50% калорійності добового раціону. З цими продуктами ви отримуєте вуглеводи, як основне джерело енергії, розчинну і нерозчинну клітковину і необхідні вітаміни. Вуглеводи діляться на складні, які повинні складати 40%. Це овочі, бобові, крупи, хліб грубого помелу. Вони поступово підвищують вміст глюкози, мають низький глікемічний індекс (тому їх ще називають повільними вуглеводами), та прості вуглеводи – 10%. Це цукор, мед, фрукти, біле борошно. Прості вуглеводи швидко підвищують вміст цукру в крові мають високий глікемічний індекс, тому їх ще називають швидкими вуглеводами. Якщо вуглеводів в організмі надлишок, то вони переходять в жири, що сприяє ожирінню;

  • Вживайте білкову їжу. По-перше, вона дає довге відчуття ситості. По-друге, багата незамінними амінокислотами, які йдуть на формування гормонів в організмі. До таких продуктів відносяться різні види м’яса, кролик, цесарка, перепілка, риба і морепродукти та різноманітні молочні продукти.
  • Використовуйте рослинні масла. Це найкраще джерело незамінних жирних кислот (наприклад, лінолевої). Добре, якщо у вас на кухні буде стояти кілька пляшечок з різноманітними маслами – льняним, виноградних кісточок, кунжутним, оливковим, волоського горіха.
  • Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську або Гімалайську. У кухонної солі тільки два мікроелемента – натрій і хлор, тоді як в морській їх налічується до 90. Намагайтеся поступово знижувати споживання солі, але зовсім відмовлятися не треба.
  • Потрібно випивати не менше 30-35 мл рідини на один кілограм вашої ваги на добу. Пам’ятайте, що кава і соки не замінюють воду. До речі, від соків і солодких газованих напоїв краще взагалі відмовитися – вони містять занадто багато цукру.
  • Використовуйте тільки свіжі натуральні продукти. Напівфабрикати, товари в упаковці з безліччю консервантів, барвників, підсилювачів смаку не вписуються в систему здорового харчування. Адже така їжа колосально збільшує навантаження на організм, сприяє зашлакованості кишечника, уповільнює обмін речовин і заважає виводити токсини. Так що будь-який запечений в духовці шматок м’яса корисніше магазинної ковбаси, навіть самого вищого гатунку.

3. Дотримання режиму харчування.

Всесвітній день здорового харчування Міська дитяча лікарня №5 детская больница ЗапорожьеНайкраще, якщо ви будете їсти 3-4 рази на день. Саме ця кількість прийомів їжі вважається оптимальною. Звичайно, кожен сам для себе становить свій режим харчування, в залежності від робочого графіка, занять та інших обставин, але фахівці рекомендують наступні часи для їжі: з 8:00 до 9:00, з 13:00 до 14:00 і з 17: 00 до 18:00. Саме в цей час харчові залози у людини виробляють найбільшу кількість травних соків. Ще один важливий момент – це кількість їжі в кожен «присід», не повинно бути великим!

Як було сказано вище, крім збалансованого харчування також слід вести здоровий спосіб життя: частіше гуляти, займатися спортом, вчасно лягати спати. Правильне харчування це вірний шлях до сильного імунітету і міцного здоров’я.

                                                                                           Автор статті: лікар-гастроентеролог Скалозубова І.Б.

Всесвітній день здорового харчування Міська дитяча лікарня №5 детская больница Запорожье

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано. Required fields are marked *

Search

+